• Život včiel
          • Život včiel

          • Náučno-zážitkovým stretnutím so včelárom začneme kvitnúci mesiac máj - 7.mája/utorok/,kedy včelár Michal a jeho včielky priletia až k nám do materskej školy  - deti budú mať možnosť zistiť čosi viac o včielkach prostredníctvom interaktívneho rozprávania o živote a význame včielok, o včelích produktoch, práci včelára, pozorovanie uzavretého pozorovacieho úľa, k dispozícii bude ukážka včelárskych pomôcok, tvorivá dielňa (výroba voskových sviečok) na pamiatku.

            Že sú včielky dôležité, vie snáď každý. Ale prečo? Čo vlastne v úli a na kvietkoch robia? Ako vzniká med?  To všetko a ešte viac sa naše deti dozvedia počas tohto stretnutia.

            Obrázok: zdroj internet

        • Enviroprogram
          • Enviroprogram

          • O NEPORIADNOM ŠMUDLOVI A ŠIKOVNÝCH ZVIERATKÁCH

            Bezplatný interaktívny program environmentálneho vzdelávania zameraný na triedenie a znižovanie odpadu . Program zabezpečuje Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie s 20-ročnou tradíciou poskytovania environmentálnej výchovy.

            Deti zažijú zaujímavý príbeh s neporiadnym Šmudlom, pri ktorom sa naučia, ako správne naložiť s odpadom. Deti v úlohe lesných zvieratiek mu pomôžu nájsť odpovede na rôzne otázky. Ako môžeme pomôcť tomu, aby odpad neznepríjemňoval život zvieratkám, ale aby sa z neho mohlo stať niečo užitočné? Ako sa zbaviť nepotrebného odpadu? Čo sa s ním ďalej udeje po vyhodení do kontajnera?

            Príbeh bude pokračovať, no tentoraz zvieratká pomôžu Šmudlovi  rozlúštiť záhadu, kto znečisťuje vodu v susednom lese. Spoločne sa pozrieme na zloženie obyčajnej batérie a zistíme, prečo nemá končiť v nádobe na zmiešaný odpad.

            Za bezplatnosť tohto vzdelávacieho programu vďačíme organizácii SEWA.

            KEDY? 

            2.mája 4. a 5.trieda a 3.mája 2. a 3.trieda  v našej MŠ dopoludnia postupne so začiatkom od 09:00hod.

        • Policajti - prevencia bezpečnosti
          • Policajti - prevencia bezpečnosti

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo školy v spolupráci s Mestskou políciou Košice -Juh, zorganizovalo pre deti dňa 29.apríla(pondelok) dopoludnia, náučný program na tému: Deti a bezpečnosť. 

            Policajti nám predvedú ukážky svojej práce a nebudú chýbať ani psovodi.

            Touto cestou ďakujeme za spoluprácu Mestskej polícii so sídlom Košice Juh, za spoluprácu a zabezpečenie tejto aktivity.

        • 22.apríl - Deň Zeme
          • 22.apríl - Deň Zeme

          • Tento ekologicky motivovaný sviatok nás upozorňuje na vplyv ničenia životného prostredia a podnecuje k diskusii o možných riešeniach ako zabrániť znečisteniu. Je to príležitosť upriamiť pozornosť aj deti našej školy, na našu planétu, prírodu a životné prostredie a ich ochranu.

            Naše deti a najmä predškoláci už veľmi citlivo vnímajú otázky životného prostredia – myslím, že pre dnešné deti už je to samozrejmosť. Patria ku generácii, ktorá musí radikálne prehodnocovať svoj životný štýl, aby život ľudstva na našej planéte bol naďalej udržateľný.

            A preto tento deň (22.4.pondelok) strávime s autorkou knihy KTO JE SMEŤKO? Zuzanou Vavrovou Nemčíkovou, ktorá nám knihu pred dvomi rokmi osobne predstavila u nás v škole. Teraz sa spolu s ňou pozrieme prostredníctvom divadielka AKO SA ČISTÍ SVET - AKO POMOCŤ ZEMI. 

            Naša planéta je úžasné miesto, ale potrebuje našu pomoc, aby prosperovala!  Tým, že sa zúčastňujeme aktivít , ako je zbieranie odpadu, zber papiera, zber batérii a sadenie stromov, robíme náš svet šťastnejším a zdravším miestom pre život. Majmä to na pamätí nie len v dnešný deň 22,apríla, ale po všetky dni nášho života. 

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, 

            zber papiera na našej škole potrvá do 24.4.2024. 

            Starý nepotrebný papier pevne zviažte špagátom a nechajte ho dole vo vstupnej chodbe na vyznačenom mieste.

            Ďakujeme, že spolu s nami zbierate papier a zachraňujete stromy. 

        • ŠKOLA V PRÍRODE
          • ŠKOLA V PRÍRODE

          • Vážení rodičia, priatelia školy, návštevníci stránky 

            sme veľmi radi, že sa nám podatrilo zorganizovať 5 dňový pobyt v škole v prírode pre deti plniace povinné predprimárne vzdelávanie vo Vysokých Tatrách v prekrásnom prostredí s množstvom zážitkov.

            Poďakovanie patrí mojim kolengynkám Dadke a Janke a celému tímu účastníkov, ktoré sa na to spolu so mnou dali.

            V neposlednom rade patrí poďakovanie Vám rodičom, lebo keby ste nám nedôverovali a nezverili nám svoje poklady na týždeň, žiadna škola v prírode by sa neuskutočnila. Toto je vypovedná hodnota našej školy - vzájomná dôvera. 

            A samozrejme obrovské poďakovanie patrí kolegynkám, ktoré zabezpečovali prevádzku počas uplynulého týždňa, pani učiteľky vytvárali bohatý program v MŠ a spolupodieľali sa na chode školy aj naše kuchárky a pani upratovačky. Všetko malo hladký priebeh, či už tu alebo v Tatrách a ja s hrdosťou vyhlasujem z pozície vedenia školy, že mám okolo seba ľudí, na ktorých sa môžem spoľahnúť. ĎAKUJEM VÁM.

            O celom priebehu sme Vás informovali prostredníctvom správ a fotodokumentácie z jednotlivých dní, no najväčšiu výpovednú hodnototu o tom, že to malo zmysel a program bol tak bohatý, že od únavy každý spokojne zaspával bez akéjkoľvek slzičky, či túžbe okamžitého návratu domov, udávajú Vaše deti.....pridávame aspoň zopár šťastných momentov pre pochopenie aj pre ostatných. 

            L E N    P R Á C A    P R E T K A N Á    L Á S K O U    M Á    Z M Y S  E L

            S úctou Mgr.Martina Demková - riaditeľka školy

        • KOSIT - EXKURZIA
          • KOSIT - EXKURZIA

          • Dňa 16.4 /UTOROK/ sa deti 5.triedy  a  25.4./šTVRTOK/ sa deti 4.triedy zúčastnia vzdelávania v učebni centra enviromentálnej výchovy KOSIT.

            Súčasťou vzdelávania je aj prehliadka časti areálu divízie zhodnocovania odpadov a samotného Zariadenia na energetické využitie odpadov – deťom sa preto hodí športové oblečenie a pevná obuv.

            Počas interaktívnej prednášky sa deti prostredníctvom hier a prezentácie dozvedia napríklad to, koľko odpadu na Slovensku vyprodukujeme, aké sú zásady správneho triedenia odpadov, prečo je už teraz potrebné osvojiť si nové návyky a ako znečistená odpadmi je naša krajina i ako sa dá odpad premeniť na energiu a teplo.

            Obsahovou súčasťou je tiež „návod“, čo môže urobiť každý z nás pre to, aby sme tvorili menej odpadu, vyprodukovaný odpad vedeli správne triediť, pomohli prírode a zabránili znečisťovaniu životného prostredia.

            Ďakujeme spoločnosti KOSIT za zabezpečenie bezplatnej autobusovej prepravy detí.

        • Projekt Hrdinovia FAST - 112
          • Projekt Hrdinovia FAST - 112

          • Milí rodičia,

            sme veľmi radi, že naša škola (5.trieda) sa po 3x zapojila po súhlasnom stanovisku zriaďovateľa školy do päťtýždňového programu, v ktorom sa každý týždeň budú deti prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov, pod vedním pani učiteľky Aničky učiť ako zavolať prvú pomoc včas, a zachrániť život blízkym.

            Animovaný príbeh: The FAST story

            Ide o zábavný, pútavý, interaktívny vzdelávací program , ktorý je zameraný úre deti od 5 rokov, prostredníctvom ktorého sa deti učia empatia a láske ako aj vzájomnej pomoci  a praktickým zručnostiam na záchranu života.

            Príbeh, ktorý sa v reálnom živote môže stať každému jednému z nás. Sú to práve starí rodičia, ktorí trávia veľa času s deťmi – svojimi vnúčatami, vyzdvihnú ich zo škôlok, školských klubov a starajú sa o deti až do príchodu ich rodičov z práce. Sme veľmi radi, že už v tomto veku aj naše deti môžu byť hrdinom v pravom slova zmysle pre našich milovaných, najdrahších a najstarších. 

            Viac info o projekte: Hrdinovia FAST

            Slovenská hymna: Spievankovo - fast hrdinovia

            Projektom nás budú sprevádzať superhrdinovia:

             

          • 2%

          • Milí rodičia, priatelia školy,

            ešte neviete kam s Vašimi 2% z Vaších zaplatených daní?

            Podporte našu EKOučebňu na školskom dvore - zefektívnime tak výchovno-vzdelávací proces aj na pobyte vonku.

            Občianske združenie rodičov pri MŠ Smetanova MŠ Smetanova 11, 040 01 Košice

            Číslo účtu: SK10 8330 0000 0023 0270 5902

            Vyhlasenie2023.pdf

            Zamestnanci MŠ tak už urobili, pridáte sa k nám?

            Podarí sa nám to spolu?

            Za každé Vaše 2% Vám Ď A K U J E M E

        • Veľkonočné vajíčko
          • Veľkonočné vajíčko

          • Vážení rodičia,

            hlavnou témou posledného marcového týždňa od 25.marca budú blížiace sa sviatky Veľkej noci. V tomto týždni budeme tvoriť, maľovať, vyrábať všetko čo súvisí s Veľkou nocou. A samozrejme nebude chýbať ani naše tradičné ,,hľadanie veľkonočného vajíčka" . Deti budú 27.marca/streda/ dopoludnia plniť rozličné úlohy - matematické, športové, hádať hádanky..., ktoré ich dovedú až k ukrytému pokladu.

            Za sladké prekvapenie v košíčku  Ď A K U J E M E    OZ pri MŠ Smetanova 11.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Vážení rodičia,

            pri príležitosti sviatku nás učiteľov, sme sa rozhodli ukázať Vám opäť kúsok z našej práce.

            Na pleciach našich pani učiteliek leží to najťažšie bremä,

            keďže formujú to, čo je pre Vás najvzácnejšie.

            Častokrát v tieni zabudnutia stoja,

            no hlavne vďaka ním sem Vaše deti radi chodia.

            Učiteľ je ten čo v sebe tú zázračnú silu má,

            pretvoriť dušu dieťaťa a otvoriť mu brány poznania.

            Preto príjmite naše pozvanie na milé popoludnie, osláviť tento sviatok spolu s nami, kedy nie súdiť od Vás našu prácu chceme, ale v skutočnosti ukázať Vám chceme, to majstrovské umenie - pritúliť, vysvetliť, zaujať.....otvorenou hodinou pre Vás milí rodičia a to:

            20.3 /streda/  so začiatkom o 15:30hod. 5.trieda   Téma: Vesmír

            21.3 /štvrtok/  so začiatkom o 15:30hod. 4.trieda   Téma: Zdravý životný štýl

            25.3 /pondelok/ so začiatkom o 15:00 hod. 1.trieda  Téma: Z rozprávky do rozprávky

            26.3 /utorok/ so začiatkom o 15:30hod. 3.trieda    Téma: Jar

            27.3 /streda/ so začiatkom o 15:00hod.  2.trieda   Téma: Exotické zvieratá

            Budete mať možnosť vidieť prácu učiteľky,  spôsob vyučovania detí a učenia sa detí v jednotlivých vzdelávacích  oblastiach.

            Budete vidieť akým spôsobom sa uplatňujú všetky stratégie vyučovacieho procesu, aké metódy a formy práce využívajú p. učiteľky,  aby splnili ciele školského vzdelávacieho procesu.

            Ako využívajú veľké množstvo učebných pomôcok, ako deti s pomôckami vedia pracovať. Ba dokonca ešte viac.

            Uvidíte vaše deti v priamej interakcii pri učení sa v triede.

            Uvidíte tím pedagogických zamestnancov ako jeden celok MŠ Smetanovej, ktorí v spolupráci s našimi nepedagogickými zamestnancami vytvárajú priaznivé, čisté, útulné a pozitívne prostredie pre Vaše deti.

            Tešíme sa na Vás.

        • Kníhviazačstvo
          • Kníhviazačstvo

          • V mesiaci marec plníme projekt ,,Čítame pre radosť" vďaka ktorému sme získali 500€ na nákup kníh do tried pre deti plniace povinné predprimárne vzdelávanie. V rámci tohto projektu plníme aktivity, a jednou z nich je aj priblížiť deťom našich predkov prostredníctvom vlastnej skúsenosti so základnými technikami tradičných remesiel - kníhviazač. Túto techniku nám priblíži skúsená lektorka, ktorá priblíži deťom(5-6ročné) túto techniku teoreticky ale aj prakticky a to 13.marca v našej škole.

            Tajomstvo šťastia je radosť z diela vlastných rúk.“ R. W. Emerson

        • Dobšinský v múzeu
          • Dobšinský v múzeu

          • Marec mesiac knihy oslávia naši predškoláci (5 - 6ročné deti) aj podujatím ktoré si pre nich pripravilo Východoslovenské múzeum, v ktorom si pripomenú deti osobnosť Pavla Dobšinského, slovenského evanjelického kňaza, folkloristu a zberateľa ľudovej slovesnosti.

            Podujatie priblíži atmosféru Dobšinského príbehov, ktoré sa odohrávajú v tajuplných zákutiach prírody a podzemia. Deti sa prostredníctvom dobrodružných a zábavných úloh “vžijú” do úloh putovných rozprávkových vandrovníkov, ktorí na svojej ceste za šťastím, poznaním a vyslobodením musia čeliť rôznym nástrahám.

            Tešiť sa môžu na:

            • dobrodružnú prehliadku expozícií Príroda Karpát a Nitky života
            • dramatizované čítanie rozprávky
            • tvorivý kútik

            Kedy? V piatok 15.marca o 10:00 hod. vo Východoslovenskom múzeu.

            Vstupné 2€ bude hradené OZ pri MŠ Smetanova 11 za čo

                                              Ď A K U J E M E.

            Aj vďaka Vaším 2% môžeme navštevovať takéto vzdelávacie podujatia s deťmi.

             

          • Zápis do MŠ 2024/2025

          • Oznámenie podmienok prijímania detí do Materskej školy Smetanova 11 pre školský rok 2024/2025

            školka volá – Materská škola           https://cloud-1.edupage.org/cloud?z%3ARwKcAr2xkOKsLKJppqbtL3FF%2BxuB01X7WOM62TvJgIohI6qlNbQUAKBf8XPtLUXt

            Zápis detí do Materskej školy,  Smetanova 11 pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční v dňoch:

            2.5.2024 /štvrtok/ od 08:00 do 11:30 hod.

            3.5.2024 /piatok/ od 08:00 do 11:30 hod.

              6.5.2024 /pondelok/ od 09:00 do 17:00 hod.

            Budeme sa tešiť na stretnutie s budúcimi škôlkarmi v tieto dni.

            Podmienky pre prijatie dieťaťa do materskej školy a spôsob podávania žiadostí zverejňujeme na budove školy, na webovej stránke školy v sekcii Zápis do MŠ kde nájdete aj tlačivo Žiadosti  alebo si ich môžete pozrieť kliknutím na nasledujúci odkaz:

            https://mssmetanova11.edupage.org/a/kriteria-prijimania-deti-do-ms.

             

             

        • Rytierske rozprávky
          • Rytierske rozprávky

          • Predčitateľskú gramotnosť budeme u detí rozvíjať v spolupráci s autorkou nádhernej rozprávkovej knihy Rytierske rozprávky pani Zuzanou Brosmannovou a to 7.marca/štvrtok/  dopoludnia v našej škole, spolu s deťmi plniacimi povinné predprimrne vzdelávanie.

            Pani Zuzana Brossmannová  je mamička, ktorá k nám denne nosí svoji deťúrence a o ktorej koníčku sme ani netušili. Ďakujeme za túto možnosť a spoluprácu aj v rámci spolupráce školy a rodiny, veľmi si to vážime.

            V úvode autorka knihy priblíži deťom, ako taká kniha vzniká, odkiaľ ten nápad, tvorba knihy .....samozrejme deťom aj kúsok prečíta a k tomu všetkému má aj prekvapenie pre deti, a tým sú dobové rytierské kostými, brnenia....deti si budú môcť samozrejme všetko popozerať, vyskúšať, a samozrejme odfotografovať sa spolu s autorkou.

            V knihe sa ukrýva dobro, odvaha a statočnosť, ako uvádza autorka hneď v úvode, ktoré sú veľmi potrebné, aby aj z našich deti vyrástli dobrí, odvážní a statoční ľudia.

            Nuž teda pozor začíname:

             Kde bolo, ta bolo, bol raz ..........................

        • Marec mesiac kníh
          • Marec mesiac kníh

          • Mesiac marec už oddávna patrí knihám. Hoci si knihy čítame tu v škole každý deň, v marci si o nich povieme o čosi viac. Naši predškoláci dokonca pravidelne spolu so svojimi pani učiteľkami navštevujú aj Knižnicu mesta Košice pre deti, kde sa z nich stali ozajstní zaregistrovaní čitatelia.

            Naši predškoláci sa na vlastné oči presvedčia 13. marca, aké to bolo v dávnych dobách, keď existovalo remeslo zvané kníhviazačstvo.

            Táto téma je veľmi obsiahla a pre deti vždy zaujímavá. Naši prípravkari si  vyskúšajú pod vedením pani učiteliek ako sa vyrába papier. Tí menší zas pod vedením svojich pani učiteliek si zopakujú ako  narábať s knihou.

            A tak pri  tejto príležitosti si deti všetkých tried v mesiaci MAREC vyrobia vlastnú knihu -  či už individuálne alebo jednu spoločnú, či už tu v škole pod vedením svojich pani učiteliek alebo v spolupráci s rodičmi.

            Zaspomínajme si spolu:

            Knihu píše .....spisovateľ.

            Obrázky kreslí........ilustrátor.

            Tlačia ju......v tlačiarni.

            Kupujeme ju ..........v kníhkupectve.

            Požičiame si ju.............v knižnici.

            Knižky neničíme, netrháme, ale ich........... chránime

        • Prerušenie prevádzky- Jarné prázdniny
          • Prerušenie prevádzky- Jarné prázdniny

          • Počas jarných prázdnin od 26.2.2024 do 1.3.2024 (vrátane)

            je prevádzka našej školy PRERUŠENÁ. 

            Náhradnou školou je Materská škola Oštepová 1.

            Prajeme príjemný oddych, načerpanie energie z jarných slnečných lúčov, a tešíme sa na deti a na Vás 4.3 /pondelok/.

            Vedenie školy

          • Triedny ples

          • Milí rodičia, pritelia školy

            prinášame Vám spoločnú choreografiu detí v rámci zavŕšenia nádherného plesu, ktorý sa stane našou novou tradíciou.

            Ďakujeme rodičov za prípravu detí, za občerstvenie ako aj tombolu. 

            Ďakujeme OZ pri MŠ Smetanova 11 za zabezpečenie výzdoby tried. 

            Ďakujem učiteľkám za skvelo odvedenú prípravu ako aj samotnú realizáciu tohto úžasného dňa. 

             

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            aj v tomto roku pokračujeme v zbere papiera prostredníctvom výzvy KOSIT -  zachrániť stromy.

            Starý nepotrebný papier pevne zviažte špagátom a  počnúc dnešným dňom ho môžete nosiť do MŠ (nechajte ho dole vo vstupnej chodbe na vyznačenom mieste) až do do 25.apríla.

            ĎAKUJEME

            Papier, ktorý by sme ešte vedeli použiť na kreslenie, radi uvítame na triedach - umelecky ho ešte dotvoríme z druhej strany a následne odovzdáme na recykláciu. Aj takýmto spôsobom šetríme nielen finančné prostriedky ale aj životné prostredie. 

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            aj tento rok nám opäť pomôžte skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole pprostrednictvom 2% z dane. 

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy, školského dvora
            • modernizáciu interiéru školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to :

            https://mssmetanova11.edupage.org/percenta2/

            Tlačivo: Vyhlasenie2023.pdf

            Tlačivá sú k dispozícii v šatniach tried. Po vyplnení môžete príslušné tlačivá odovzdať priamo na DÚ alebo triednym učiteľkám. Vyplnené tlačivá budú doručené na daňový úrad v danom termíne do 30.04.2024.

    • Kontakty

      • Materská škola Košice-Juh, Smetanova 11
      • +421 907 900 140 -riaditeľka školy +421 907 900 170 -vedúca ŠJ +421 918 243 293 -hospodárka školy
      • Smetanova 11, Košice 040 03 Slovakia
      • 35557338
      • 055/ 678 74 76 -MŠ 055/ 678 60 64 - ŠJ
      • Riaditeľka školy- denne od 10:00 do 12:00hod. resp. po telefonickom dohovore Hospodárka školy- denne od 12:0do 14:00hod. resp. po telefonickom dohovore, v prípade poplatkov telefonicky Vedúca ŠJ- denne od 10:00 do 12.00hod a podľa telefonického dohovoru, poplatky telefonicky denne od 07:00 do 15:00hod., odhlasovanie zo stravy denne do 08:00 hod. Triedne učiteľky- podávajú a poskytujú informácie o dieťati pri osobnom stretnutí, poskytujú odborné poradenstvo, konzultácie, vykonávajú a vedú pedagogickú diagnostiku a priebežne informujú zákonných zástupcov o výsledkoch, podávajú všetky informácie ohľadom pobytu dieťaťa v MŠ
    • Prihlásenie