• Karanténa 5.trieda
          • Karanténa 5.trieda

          • Vážení rodičia,

            na základe nahlásenia pozitívneho výsledku testovaného dieťaťa v zmysle školského semafóru je nariadená karanténa detí 5.triedy ktoré boli prítomné od 9.2.2022 v MŚ /18detí/.

            Karanténa je do 15.02.2022vrátane/. 

            Nástup detí do MŠ je 16.02./streda/. 

            Prosíme všetkých rodičov:

             - sledujte zdravotný stav svojich detí, v prípade zhoršenia zdravotného stavu okamžite kontaktujte detského lekára

            - karanténu je potrebné nahlásiť detskému lekárovi

            - dodržiavajte DOMÁCU KARANTÉNU.

            Škola zabezpečí zvýšenú dezinfekciu priestorov triedy, ako aj všetkých priestorov školy a vykoná epidemiologické opatrenia súvisiace s výskytom COVID-19.

            Všetkým deťom danej triedy zabezpečí škola dištančné vzdelávanie prostredníctvom edupage/pracovné listy /.

            Prajeme všetkým pevné zdravie. 

        • Február v MŠ
          • Február v MŠ

          • Milí rodičia,

            veríme, že nasledujúce dni budú pre nás priaznivé a umožnia nám aj naplánované aktivity uskutočniť.

            Čo nás to čaká?

            15.2 /utorok/ ujo Ľubo a rozprávka O snehuliakovi Tomášovi :) hoc sneh nemáme

            - aktivita prebehne individuálne po triedach

            16.2/streda/ KARNEVAL

            -aktivita individuálne na každej triede pod vedením učiteliek

            17.2 /štvrtok/ v spolupráci so ZŠ Gemerská ONLINE hravé učenie pre budúcich prvákov

            - nebyť tejto situácie, navštívili by sme prezenčné vyučovanie v ZŠ

            28.2 /pondelok/ sférické kino - sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly ponúka deťom jedinečný pohľad na vesmír. Ide o najnovšiu zábavno-vzdelávaciu cestu za poznaním. Sférický projekčný systém vnútri mobilnej kupoly ponúka jedinečný pohľad. Ocitneme sa v zázračnom priestore a budeme mať pocit, že sme priamo pod hviezdnou oblohou. Spoločne preskúmame nekonečný vesmír alebo podnikneme inú výpravu.  Počas programu sa deti ocitnú v 3D priestore a majú pocit, že sú súčasťou deja.

            Všeobecné opatrenia:

            1. každá aktivita prebieha zvlášť po jdenotlivých triedach

            2. zabezpečená je dezinfekcia priestorov, vetranie

            3.animátori či už ujo Ľubo, alebo animátorka sférického kina sú v režime OTP, používajú prekrytie horných dýchacích ciest /respirátor, štít/

            4.priestor kopule sa po každom premietaní dezinfikuje, vetrá

            Bezpečnosťnaších detí a personálu je na 1.mieste.

            Všetky tieto aktivity sú hradené OZ pri MŠ Smetanova 11.

             

          • Karneval

          • Fašiangový karneval sa uskutoční za dodržania všetkých opatrení, v každej triede zvlásť pod záštitou učiteliek, ktoré už teraz chystajú výzdobu tried, šatní a chodieb. Viac info u učiteliek na triedach.

            Karneval je krásna chvíľa, 

            muzika tam bude zniesť,

            masky majte prichystané

            nech je krásny pohľad na ne. 

             

            Rozhodnúť sa nevieš stále,

            čím chceš byť na karnevale?

            Žabkou, myškou, indiánom,

            no alebo žeby kráľom?

            Už chýba len zopár dní,

            tak sa rýchlo rozhodni! 

             

            Ceny pre všetky deti zabezpečilo OZ pri MŠ Smetanova 11. FOTOGALÉRIA OZ

             

        • Aktualizovaný Školský semafor 4.2.2022
          • Aktualizovaný Školský semafor 4.2.2022

          • Vážení rodičia,

            prinášame Vám stručný prehľad zmien v dokumente Skolsky_semafor(1).pdf od 04.02.2022 z dôvodu potreby spresnenia postupov ukončovania izolácie a karantény detí a žiakov a upresnenia výnimky z karantény pre účel návštevy školy, školského zariadenia a mimovyučovacích aktivít.

            Za účelom výnimky z karantény (v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách môže rodič predkladať „Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID a o absolvovaní izolácie“ Tlačivo je dostupné v šatniach tried. 

            KARANTÉNA -dieťa ide do karantény ak bolo určené ako úzky kontakt, trvá 5 dní, ukončuje sa po 5 dňoch v prípade bezpríznakovosti. 

            IZOLÁCIA - obmedzenie pohybu pozitívne testovanej osoby, trvá 5 dní pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátum testovania s pozitívnym výsledkom, alebo od objavenia prvých príznakov ochorenia, končí 5 dňom, v prípade výskytu príznakov ju ukončuje lekár, ktorý však nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. 

            Lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácii a karantény a ani o výnimke z karantény.

            Výnimku z karantény v prípade výskytu osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách si môžu uplatniť:

            • žiaci/deti, ktorí prekonali ochorenie COVID19 za posledných 180 dní na základe pozitívneho výsledku:
              • Ag samotestu a po ukončení izolácie, ktorá bola pod dohľadom všeobecného lekára pre deti a dorast. Rodič v takomto prípade môže škole, školskému zariadeniu a pri mimovyučovacích aktivitách predložiť „Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID19 a o absolvovaní izolácie“ (tlačivo dostupné v šatniach tried),
              • Ag testu vykonaného v MOM alebo u všeobecného lekára pre deti a dorast (pokiaľ to lekár vie zabezpečiť),
              • PCR testu.
              • kompletne zaočkovaní žiaci alebo žiaci kompletne zaočkovaní a zároveň majú posilňovaciu (booster) dávku.

            Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením „Oznámenie o výnimke z karantény“(tlačivo dostupné v šatniach tried).

            Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo
            2. kompletne očkovaná alebo
            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami

            Výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách je možné si uplatniť v prípade, že rodič predloží „Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID-19 a absolvovaní izolácie“(tlačivo dostupné v šatniach tried).

            Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.

            Pod pojmom osoby, „ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami“ sa považuje na účel výnimky žiaka/dieťaťa z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách aj prekonanie na základe domáceho antigénového samotestu s pozitívnym výsledkom. Pozitívny výsledok domáceho antigénového testu bol oznámený a posúdený všeobecným lekárom osoby. Výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách je možné si uplatniť v prípade, že rodič predloží „Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID-19 a absolvovaní izolácie“(tlačivo dostupné v šatniach tried).

            Pri návrate dieťaťa do MŠ po karanténe rodič predkladá - písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti(tlačivo dostupné v šatniach tried).

            Pri návrate dieťaťa do MŠ,  ktoré bolo pozitívne na ochorenie COVID 19, po ukončení izolácie rodič predkladá - písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, a čestné vyhlásenie o pozitivite ak bola určená len SAMOTESTOM(tlačivá dostupné v šatniach tried). 

            OSPRAVEDLŇOVANIE: 

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 7 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré neplní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole aj z dôvodu ochorenia. „Potvrdenie od lekára“ sa bez ohľadu na dĺžku trvania neprítomnosti nevyžaduje, keď ide o neprítomnosť z dôvodu ochorenia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné v materskej a špeciálnej materskej škole.

            VŠEOBECNÉ OPATRENIA:

            1. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom ochorenia COVID-19 nesmie vstúpiť do priestorov školy.
            2. Ruky je opatrením, ktoré eliminuje prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice.Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzenie skupinových aktivít.Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín.
            3. Materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia,
            4. Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode s dieťaťom do školy, počas pobytu v priestoroch školy a pri odchode s dieťaťom zo školy (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami, dezinfekciu rúk a dodržiavanie odstupov v súlade s aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR).
            5. Škola zabezpečí časté a intenzívne vetranie v priestoroch kde sa zdržiavajú deti, ako aj aj dôkladnú dezinfekciu všetkých dotykových plôch, povrchov, predmetov min.2x denne
            6. Vstup zamestnancov na pracoviskozamestnávateľa nie je od 05.02.2022 podmienený v režime OTP
            7. Stravovanie sa uskutočňuje bez premiešavania . 
            8. Rodič zabezpečí náhradné rúško hygienicky zabalené a uložené v šatňovej skrinke dieťaťa.
            9. Rodič okamžite informuje školu v prípade, že je u dieťaťa podozrenie na ochorenie COVID-19 (úzky kontakt) aby sa sprísnili hygienicko-epidemiologické opatrenia. 
            10. Povinnosťou rodiča je BEZODKLADNE NAHLÁSENIE KARANTÉNY DIEŤAŤA ŠKOLE.
            11. V prípade že je u dieťaťa potvrdené ochorenie COVID 19, rodič bezodkladne informuje vedenie školy (0907 900 140, 0918 243 293) aby sa mohli obratom identifikovať úzke kontakty dieťaťa za 2 dni pred jeho testovaním.  

            OČR

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            ŠKOLSKÝ SEMAFOR

            Zelená fáza predstavuje stav, kedy v škole:

              1. nie je žiadna osoba s podozrením na ochorenie COVID-19 (t.j. žiadna osoba na škole nebola úzkym kontaktom osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19),
              2. je jedna alebo viac osôb podozrivých na ochorenie COVID-19 (t.j. jedna alebo viac osôb sú v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19).

            Osoba s podozrením na ochorenie COVID-19 (tzn. bola úzkym kontaktom osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19) musí túto skutočnosť bezodkladne oznámiť škole zo strany osoby s podozrením na ochorenie COVID-19 (alebo jej rodiča).

            Oranžová fáza predstavuje stav, kedy je v škole minimálne jeden potvrdený prípad na ochorenie COVID-19.

            V prípade, ak je potvrdené ochorenie COVID-19u dieťaťa, zamestnanca, bezodkladne sa oznámi táto skutočnosť škole. Osobám v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou sa neumožní dochádzka do školy (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky COVID-19). Pozitívne testovaná osoba a úzke kontakty, u ktorých sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19 počas izolácie/karantény postupuje podľa usmernenia všeobecného lekára.

            Riaditeľ, po informovaní zriaďovateľa, musí prerušiť vyučovanie v triede alebo viacerých triedach, v ktorých sa vyskytla osoba pozitívna na COVID-19 alebo osoba, ktorá mala pozitívny výsledok domáceho Ag samotestu počas obdobia 2 dní pred jej testovaním alebo po objavení prvých klinických príznakov.

            Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, idú žiaci z triedy a zamestnanci, ktorí boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 do 5- dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény a neprejavujú príznaky ochorenia).

            Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch COVID-19, ak ide o epidemický výskyt (t.j. k šíreniu ochorenia COVID-19 dochádza preukázateľne medzi žiakmi a učiteľmi v škole alebo v školskom zariadení) a po nariadení miestne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Červenú fázu oznamuje miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

            Na základe posúdenia, miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže obmedziť prevádzku vo viacerých triedach. Pri obzvlášť závažných prípadoch, môže regionálny úrad verejného zdravotníctva obmedziť prevádzku vo všetkých triedach z dôvodu zlej epidemiologickej situácie v danom okrese alebo výskytu ohniska nákazy.





        • Predĺženie karantény 2.trieda
          • Predĺženie karantény 2.trieda

          • Vážení rodičia 2.triedy,

            na základe dnes nahlásenej ďalšej pozitivity u dieťaťa 2.triedy sa predĺžuje karanténa detí 2.triedy do 05.02.2022/vrátane/. Do karantény idú  aj tie deti, ktoré boli prítomné v pondelok 31.1.2022 v MŠ 2 triede. 

            Nástup do MŠ je v pondelok 07.02.2022. 

            Naďalej prosíme rodičov: 

            - karanténu je potrebné nahlásiť detskému lekárovi,

            - sledujte zdravotný stav svojich detí,

            - v prípade výskytu ochorenia COVID-19 v rodine informujte riaditeľku školy o tejto skutočnosti, aby bezodkladne riešila situáciu a chod školy v spolupráci s RÚVZ a zriaďovateľom školy,

            - dodržiavajte domácu karanténu, nenavštevujte sa.

            Śkola zabezpečí zvýšenú dezinfekciu priestorov. Momentálne prebieha hlbková dezinfekcia tejto triedy, preto Vás prosíme pri nástupe v pondelok priniesť čisté posteľné prádlo(obliečku na vankúš, paplón, posteľnú plachtu)pyžamko nakoľko prebieha aj dezinfekcia ležadiel. Všetky tieto veci si ráno vyzdvihnete v igelitových vreckách v šatňových skrinkách Vašich detí a odovzdáte učiteľke čisté. Taktiež je potrebné priniestť čisté aj náhradné oblečenie do skriniek a hygienicky zabalené náhradné rúško ( deti rúška nenosia v MŠ, ale pre prípad potreby. výskytu ochorenia aby boli k dispozícii). 

            Prajem všetkým Vám aj nám pevné zdravie. 

        • Karanténa 2.trieda
          • Karanténa 2.trieda

          • Vážení rodičia 2.triedy, 

            na základe pozitívne testovaného dieťaťa v zmysle Školského semafóru, je nariadená karanténa detí 2.triedy ktoré boli prítomné v MŠ v piatok 28.01.2022 (13detí). Karanténa je do 02.02.2022 (vrátane). Nástup dedtí do MŠ je 03.02.2022(štvrtok).

            Prosíme  všetkých rodičov:

            - sledujte zdravotný stav svojich detí, v prípade zhoršenia zdravotného stavu okamžite kontaktujte detského lekára

            - karanténu je potrebné nahlásiť detskému lekárovi

            - dodržiavajte DOM=ACU KARANTÉNU.

            Škola zabezpečí zvýšenú dezinfekciu priestorov triedy, ako aj všetkých priestorov školy a vykoná epidemiologické opatrenia súvisiace s výskytom COVID-19.

            Prajeme všetkým pevné zdravie. 

        • Aktualizovaný Školský semafór
          • Aktualizovaný Školský semafór

          • Vážení rodičia, 

            prinášame Vám informácie o fungovaní škôl od 25.01,2022 v zmysle aktualizovaného dokumentu Školský semafór, ktorým sa riadia všetky školy bez ohľadu na zriaďovateľa.

            Celý dokument k preštudovaniu TU: 21840.pdf

            Riaditeľ školy je povinný pravidelne nahlasovať informácie o situácii v škole prostredníctvom online formulára ministerstvu:

            1.každý pondelok, a zároveň

            2.bezodkladne pri každej zmene situácie v škole z dôvodu výskytu COVID-19 

            V prípade, že je u dieťaťa podozrenie na COVID-19 (bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19), rodič bezodkladne o tejto situácii informuje riaditeľku školy, aby sa mohli prijať sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia. Povinnosťou rodiča je aj bezodkladne nahlásenie karantény škole, ak bola dieťaťu nariadená všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za týchto podmienok nemôže dieťa navštevovať školu.

            V prípade, že je u dieťaťa potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne musí o tejto situácii informovať pediatra, riaditeľku školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty dieťaťa za 2 dni pred jeho testovaním.

            KARANTÉNA je pre osobu, ktorá je PODOZRIVÁ na ochorenie COVID-19, a teda bola označená ako úzky kontakt.

            Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na COVID-19,ak pri tomto kontakte nemali prekryté dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 (a vyššie) a :

            • osoby boli v priamom fyzickom kontakte alebo
            • osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút alebo
            • osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút,
            • osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.

            Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

            • kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo
            • kompletne očkovaná alebo
            • ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

            - karanténu je možné ukončiť po 5 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény. O ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár pre deti a dorast.

            Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti dieťaťa, zostáva v karanténe len toto dieťa, nemá zo vplyv na triedu ktorú navštevuje..ň Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), dieťa môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u tejto osoby nepotvrdí ochorenie COVID-19.

            Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu dieťaťa detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.

            IZOLÁCIA je pre osobu, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19.

            Izolácia znamená oddelenie a obmedzený pohyb chorej osoby a jej izoláciu v domácom prostredí alebo v karanténnom zariadení, v zdravotníckom zariadení alebo zariadení na tom určenom.

            Izolácia trvá po dobu 5 dní od :

            • dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo
            • objavenia prvých klinických príznakov ochorenia.

            Začiatok a koniec izolácie určuje lekár. 

            ŠKOLSKÝ SEMAFÓR- FÁZY

            Zelená fáza pr stav, kedy v škole:

            • nie je žiadna osoba pozitívna na COVID-19,
            • je jedna alebo viac osôb v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19.
            • Vyučovanie sa uskutočňuje bez obmedzenia, za prísnych protiepidemických opatrení.

            Oranžová fáza predstavuje stav, kedy bola v škole

            • minimálne 1 osoba pozitívna na COVID-19.
            • riaditeľ MUSÍ prerušiť vyučovanie, v triede alebo vo viacerých triedach (aj postupne), v ktorej sa vyskytlo dieťa alebo zamestnanec pozitívny na COVID-19. Počas karantény zabezpečí dištančné vzdelávanie.

            Ak sa osoba pozitívna na COVID-19 vyskytla v domácnosti žiaka/zamestnanca, v karanténe zostáva len to dieťa/zamestnanec, nie celá trieda

            Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch na COVID-19, ak ide o epidemický výskyt podľa rozhodnutia RÚVZ.

            DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE

            V prípade, že riaditeľ školy so súhlasom zriaďovateľa z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia poskytne voľno deťom jednej triedy alebo deťom viacerých tried, túto skutočnosť bezodkladne oznámi rodičom formou oznamu zverejneného spôsobom, ktorý určí škola (napr. prostredníctvom webového sídla školy, EDUPGE).

            Celú školu môže svojím rozhodnutím uzatvoriť len RÚVZ.

            V prípade, že bude obmedzený prevádzka jednej resp. viacerých tried,či už udelením voľna riaditeľom, alebo rozhodnutím RÚVZ, bude týmto deťom zabezpečení dištančné vzdelávanie prostredníctvom konta rodičov edupage.

            Ak riaditeľ školy poskytne deťom jednej triedy alebo deťom viacerých tried takéto voľno, čas poskytnutého voľna sa považuje za mimoriadne prerušenie školského vyučovania v škole- rodič má nárok na ošetrovné (OČR).

            OSPRAVEDLŇOVANIE DIEŤAŤA

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 7 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré neplní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole aj z dôvodu ochorenia. „Potvrdenie od lekára“ sa bez ohľadu na dĺžku trvania neprítomnosti nevyžaduje, keď ide o neprítomnosť z dôvodu ochorenia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné v materskej škole.

            Prosíme rodičov, ktorých deti plnia povinné predprimárne vzdelávanie, aby oznamovali dlhiu neprítomnosť dieťaťa v MŠ, vedeniu školy telefonicky.

            ZÁKLADNÉ PREVÁDZKOVÉ POKYNY

            1. Rodič predkladá po každom prerušení dochádzky v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti .

            2. Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri ceste do školy a v priestoroch školy (R-O-R) v zmysle aktuálne platných nariadení.

            3. Materská škola vykonáva ranný filter v zmysle zákona č.355/2007 Z.z o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, z dôvodu zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí. V prípade, že dieťa prejavuje akýkoľvek príznak ochorenia, učiteľka môže odmietnuť prevzatie dieťaťa do MŠ. V prípade zistenia ochorenia dieťať počas dňa je rodič telefonicky kontakrovaný zamestnancom školy, a je povinný v čo najkratšom možnom čase vyzdvihnúť dieťa zo školy, resp. zabezpečiť vyzdvihnutie dieťaťa ním splnomocnenou osobou.

            ​​​​​​​4.Vstup do priestorov školy - 21289_Podmienky_vstupu.docx

            5. Na komunikáciu externých esôb so školou sa využíva dištančný spôsob komunikácie (e-mail, telefonicky).

            6. Rodičovské schôdzky sa konajú dištančne. 

            7. V triedach sú ustálené kolektívy, triedy sa nezmiešavajú. 

            8.Umyvárne sú vybavené dávkovačmi antibakteriálneho mydla, jednorázovými utierkami a toalety sú vybavené dávkovačmi toaletného papiera. 

            9. Stravovanie- zamestnanci ŠJ dodržiavajú pri príprave a výdaji jedál prísne hygienocké opatrenia, jedlá sa vydávajú z výdajných kuchyniek zriadených pri každej triede, príbory zabelené. Použitý stolový riad a poháre sa umývajú v umývačkach riadu, ktorými je vybavená každá výdajná kuchyňa. 

            10.Všetci zamestnanci školy sa pohybujú v prietoroch školy v zmysle aktuálne platných nariadení- s prekrytím horných dýchacích ciest. Vstup zamestnancov na pracovisko je v režime OTP v zmysle vyhlaska_4.pdf

            AKTUÁLNE PLATNÉ NARIADENIA ÚVZ SR

            Vyhláška ktorou sa nariaďujú obmedzenia prevádzok vyhlaska_6.pdf

            Vyhláška ktorou sa nariaďujú opatrenia k obmedzeniam hromadných podujatí vyhlaska_5.pdf

            Vyhláška ktorou sa nariaďujú opatrenia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciesvyhlaska_3.pdf

            Vyhláška ktorou sa upravujú podmienky vstupu zamestnancov na pracovisko vyhlaska_4.pdf

            Vyhláška ktorou sa nariaďujeú karanténne opatrenia vyhlaska_7.pdf

                                                 

        • Kiahne
          • Kiahne

          • Vážení rodičia, 

            v materskej škole sa vyskytli kiahne /5.trieda/. Prosím venujte zvýšenú pozornosť svojim deťom a dôkladnejšie ich prezrite. V prípade výskytu ochorenia nás informuje.

            Viac o tomto ochorení tu: Detské choroby - kiahne

          • Čas vianočný

          • Keď vôkol rozlieha sa vianočný spev,

            keď v uliciach počuť radosť a smiech,

            keď ľudia kupujú stromčeky,

            a v oknách ligocú sa nám zvončeky,

            je tu čas vianočný a krajšieho veru niet.

            Na Vianoce je všetko krásne,

            v srdciach ľudí láska vládne.

            Pretože nie sú dôležité dary,

            ale v Novom roku nech sa Vám darí.

            Nech radosť a šťastie naplní Vaše domovy,

            nech šťastím každé srdiečko blikoce,

            k tomu Vám prajeme tie najkrajšie Vianoce.

            Šťastné a veselé Vianoce.

                                                   Kolektív MŠ Smetanova

             

             

             

             

             

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

          • Vážení rodičia, milé deti

            tak ako každý rok píšeme List Ježiškovi aj tento rok tomu bolo tak. V spolupráci s pani učiteľkami, rodičmi, sme do listov ukryli všetky tajné želania a túžby. A veru Ježiško odpísal. Niektoré deti už svoje listy prečítali, na iné čakajú listy ešte v škôlke, no my veríme, že ak Vaše želania neboli naplnené počas vianočného dňa u nás v škôlke, určite budú naplnené doma pod stromčekom.

            Každopádne tak ako sa v liste píše, už teraz sa všetci môžeme tešiť z blízkosti ľudí, ktorých máme radi počas vianočných sviatkov, a vôbec nám nebude prekážať ak pod stromčekom nenájdeme veľkú hŕbu darčekov. V liste dostal každý pribalenú knižočku o vianočnom zázraku. Prerože Vianoce sú časom zázrakov.

            List od Ježiška: List_od_Jeziska.pdf

            Vianoce sú vtedy, keď nikto neplače,

            Vianoce sú tam, kde voňajú mamine koláče.

            Vianoce sú s tými, ktorých ľúbime, ale aj s tými, na ktorých myslíme.

             

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            veľmi nás potešila spätná väzba a tak sa s Vami chcene podeliť:

            ,,Milí škôlkari MŠ  Smetanova 11, Košice, kreatívni výtvarníci pohľadníc a vážený pedagogický kolektív!

            Ďakujeme za pozdravy v podobe originálnych pohľadníc, ktoré ste poslali našim prijímateľom sociálnych služieb vo „VEK NÁDEJE“, ZSS Nové Zámky. Veľmi si ceníme Vaše humánne gesto. Prijímatelia sociálnych služieb Vaše krásne pozdravy prijali s veľkou láskou a radosťou. Prebudili ste v dušiach nádej a lásku, vieru v dobro vo svete a generačnom pokračovaní človeka. Sme Vám všetkým veľmi vďační. Pozrite si prosím našu fotogalériu.

            Milé deti  

            Šťastie, lásku, radosť, nehu, nech prinesie Vám vianočný sen.

            Pozdrav Vám posielame po vločke snehu, chyťte ju do dlane v ten krásny sviatočný deň.

            Želáme krásne, šťastné a veselé Vianočné sviatky!

            Bezstarostné detstvo, milujúcu rodinu, radosť a zdravie každý deň."

             

            S pozdravom

            logo_podpis

            PaedDr. Andrea Tanka

            vedúca úseku sociálnej práce a sociálneho poradenstva

            garant sociálnych služieb

             

            Robí nám radosť, robiť druhých šťastnými.

          • Utekajme už ide......

          • A veru prišiel.....

            Už hneď z rána ho prezradili v našej škôlke stopy, ktoré po sebe zanechával....

            V triedach sme si našli listy, ktorými sa k nám prihováral, prostredníctvom ktorých sme plnili úlohy, až sme sa prepracovali k odmenám ktoré nám nachystal. Spievali sme, kreslili, strihali, lepili, hrali sa.

            Krásne darčeky pre deti zabezpečilo Združenie rodičov pri MŠ Smetanova.

            Ovocné balíčky s prekvapením  zabezpečila vedúca ŠJ a sponzor v utajení začo veľmi pekne ďakujeme.

            A veru bez prekvapenia neobišiel dnes nikto, aj zamestnanci školy boli obdarovaní. O ich prekvapenie sa postaralo Združenie rodičov pri MŚ Smetanova, sponzor v utajení a vedenie školy.

            Krásneho Mikuláša všetkým.

             

          • Vianočná pošta

          • Vážení rodičia,

            tak ako pred rokom o tomto čase,

            tvorili sme s láskou zase,

            vianočnú poštu pre neznámych.

            Kúsok lásky do pozdravu vkladáme,

            s malým darčekom do domovov odosielame.

            100 pohľadníc s venovaním tvorili deti v spolupráci s pani učiteľkami na triedach.

            Aj táto milá aktivita vystihuje zameranie  našej školy - vedieť sa podeliť s tým čo máme, vedieť obdarovať druhých a budovať tak v deťoch návyk pomoci a potreby milovať a byť milovaným.

            ,,Láska v nás je ako lampa. Nerozhoríme jej plameň viac, že k lampe pridáme druhú lampu. Je potrebné priliať olej. " A tak prilievame.

             

          • Koľko láska sa zmestí do krabice ....

          • Vážení rodičia,

            blíži sa čarovný čas, čas lásky a pokoja kedy k sebe všetci máme akosi bližšie a chceme byť na seba lepší, milší... .

            Blíži sa čas kedy pookrieva každé ľudské srdce, čas kedy môžeme aj malým darčekom rozdávať radosť. Aj my v materskej škole, všetci zamestnanci, či už je to učiteľka, upratovačka alebo kuchárka vyskladali sme krabice plné lásky. Z toho najúprimnejšieho srdiečka sme do krabíc vkladali niečo sladké čo pošteklí na jazýčku, niečo milé čo zahreje pri srdiečku, niečo voňavé čo podráždi v nošteku, niečo mäkkúčke čo zmestí sa na nožičku a či ručičku a vyskladali sme tak krabičky, v ktorých je kúsok každej jednej  z nás. 

            Krabičky sme s láskou dnes 03.12.2021 odovzdali do zariadenia pre seniorov ARCUS na Skladnej ulici v Košiciach.

            Želáme si nech tieto krabičky vyčaria úsmev maličký na tvárach deduška či babičky.

             

          • Prevádzka školy od 29.11

          • Vážení rodičia,

            prinášame Vám informácie zverejnené na stránke ministerstva školstva s účinnosťou od 29.11

            NOVÝ Školský semafór- Skolsky_semafor.pdf

            Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy- Podmienky_vstupu(1).docx

            NOVÉ vyhlásenie o bezpríznakovosti- Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx - dostupné v šatniach

            KOMPLET všetky info : https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

            Rozhodnutie ministra:Rozhodnutie od 29.11

            Všeobecné opatrenia kvôli prevencii COVID-19:

            Každý kto vstupuje do budovy musí mať prekryté horné dýchacie cesty v zmysle aktuálnej Vyhlášky ÚVZ SR (vyhlaska_262(1).pdf).

            Výnimku z prekytia majú deti do 6 rokov, deti v MŠ.

            Naďalej dodržiavať R-O-R. (dezinfekcia rúk pri vstupe)

            Komunikácia s externými osobami prebieha výlučne elektronicky, písomne, e-mail.

            Hromadné podujatia sú zrušené.

            V prípade zistenia zhoršeného zdravotného stavu u dieťaťa počas dňa, učiteľka okamžite telefonicky kontaktuje rodiča, ktoý sa v čo najkratšom možnom čase sa dostaví(resp.ním splnomocnená osoba) vyzdvihnúť dieťa z MŠ.

            Ak sa dieťa nezúčastní vzdelávania z akýchkoľvek dôvodov, napr.aj z obavy z ochorenia, v škole počas obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania aktuálne platným uznesením vlády SR, považuje sa to za ospravedlnenú neprítomnosť (Rozhodnutie ministra 29.11). Rodič v tomto prípade nemá nárok na OČR (školský semafór str.18). Túto skutočnosť (ponechania dieťaťa doma) prosím nahláste riaditeľke školy telefonicky, mailom.

            Povinnosti rodičov:

            1. rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri cesto do školy, zo školy ako aj v priestoroch školy
            2. rodič zabezpečí náhradné rúško pre dieťa pre prípad potreby ( hygienicky zabalené, uložené v šatňovej skrinke dieťaťa)
            3. rodič dodržiava všetky pokyny riaditeľky školy,ktoré upravujú podmienky na školský rok 2021/2022 (zverejnené v šatniach každej triedy)
            4. rešpektuje pravidlá nenosenia hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia do materskej školy, stanovené riaditeľkou
            5. v prípade, že dieťa bolo v úzkom kontakte s  osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, rodič bezodkladne informuje riaditeľku školy, aby sa mohli sprísniť hygienicko-epidemiologické opatrenia na škole. Povinnosťou rodiča je kontaktovať pediatra a bezodkladne nahlásiť karanténu ak bola nariadená pediatrom riaditeľke. Dieťa v karanténe nenavštevuje MŠ
            6. v prípade, že je u dieťaťa potvrdené ochorenie COVID-19, rodič bezodkladne informuje riaditeľku školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty

            Je potrebné uvedomiť si vážnosť situácie, nezľahčovať ju a pristupovať k plneniu nariadení s plnou vážnosťou. Verím, že sa nám svojím zodpovedným prístupom  bude dariť v boji s týmto neviditeľným nepriateľom.

            Zdravie našich/Vašich detí je pre nás prioritou.

            Trošku z webu o pravidlách nastavených od pondelka: Školy, škôlky od zajtra

            Mgr.Martina Demková - riaditeľka školy

             

        • Dištančné vzdelávanie
          • Dištančné vzdelávanie

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom k zlej epidemiologickej situácii sa karanténam asi nevyhneme a preto Vás chceme informovať, že vzdelávanie Vašich detí nám nie je ľahostajné, preto Vám prinášame informáciu  o dištančnom vzdelávaní v prípade  nariadenia karantény u detí plniacich povinné predprimárne vzdelávanie. Zabezpečovať ho budú učiteľky danej triedy prostredníctvom edupage. Na každý deň Vám zašlú úlohy pre Vaše deti s postupom a inštrukciami, s pracovnými listami, pesničkami, cvičeniami, prezentáciami. Samozrejme, ich plnenie je na Vás na báze dobrovoľnosti.  Veľmi sa však potešíme ak nám zašlete foto - spätnú väzbu. Začíname už zajtra.

            Želajme si spolu, nech je takýchto situácii čo najmenej .

            Mgr. Martina Demková - riaditeľka školy

             

        • KARANTÉNA
          • KARANTÉNA

          • Vážení rodičia,

            na základe rozhodnutia RÚVZ  a so súhlasom zriaďovateľa, je nariadená KARANTÉNA detí 4.triedy /13 detí ktoré boli v MŚ od 22.11/ kvôli pozitivite u dieťaťa. Karanténa bude trvať od 25.11 do 03.12.2021 vrátane.

            Túto skutočnosť ste povinní hlásiť detskému pediatrovi.

            Nástup detí do Materskej školy je 06.12.2021 /pondelok/ s lekárskym potvrdením.

            Prosím všetkých rodičov:

            - sledujte zdravotný stav svojich detí, v prípade zhoršenia zdravotného stavu okamžite kontaktujte detského lekára.

            V prípade výskytu ochorenia COVID-19 v rodine okamžite informujte o tejto skutočnosti aj riaditeľku školy (telefonicky, sms, mailom) aby bezodkladne riešila situáciu a chod školy v spolupráci s RÚVZ a zriaďovateľom školy.

            Dodržiavajte prosím domácu karanténu.

            Śkola zabezpečí a vykoná epidemiologické opatrenia súvisiace s výskytom COVID-19.

            Držme si prsty, prajem všetkým hlavne pevné zdravie.

            Mgr. Martina Demková - riaditeľka školy

             

        • Prerušenie prevádzky
          • Prerušenie prevádzky

          • Vážení rodičia,

            na základe rozhodnutia RÚVZ bude prevádzka MŠ Smetanova 11 z dôvodu zvýšeného výskytu respiračných ochorení u deti PRERUŠENÁ  od 16.11 /utorok/ do 20.11.2021 vrátane - 5 kalendárnych dní.

            Nástup detí do MŠ je v pondelok 22.11.2021 s vyhlásením o bezpríznakovosti.

            Prajem všetkým nám pevné zdravie.

            Mgr. Martina Demková - riaditeľka školy

             

        • Deň materských škôl
          • Deň materských škôl

          • 4.november - významný medzník v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku. Presne 4. novembra 1829 bola založená prvá detská opatrovňa na území Slovenska, a to v Banskej Bystrici zakladateľkou grófkou Máriou Teréziou Brunswickou. Už v jej počiatkoch vystihli podstatu predškolskej didaktiky, už vtedy bolo učiteľské povolanie považované za umenie: ,, Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa hrali.″ A práve v tom spočíva naše pedagogické majstrovstvo, učiť deti tak, aby ani nevedeli že sa učili, a pritom nadobudli nové poznatky.

            Oslavy Dňa materských škôl prebiehali v týchto dňoch aj v priestoroch našej materskej školy. Oslávili sme ich najkrajšie ako sme vedeli a to hrou. Kreativita a fantázia, hudba a spev, detský smiech boli súčasťou dnešných osláv.

            Pani učiteľky, dnes každá pod rúškom tajomstva s veľkou dávkou humoru, na chvíľu zmenili triedy na divadelné sály,  kde sa odohrali tie najkrajšie rozprávky O psíčkovi a mačičke, O repe, O tekvičke Aničke...

            Deti prežívali radosť počas celého dnešného dňa, čo nás len utvrdilo v našej práci a v tom, že kolektív detí, rovesníkov a predškolské zariadenia sú dôležitou súčasťou zdravého rozvoja osobnosti dieťaťa. Aj týmito aktivitami pedagogickí zamestnanci- naše skvelé pani učiteľky dokázali, že materská škola, to nie je len „hranie sa“, ale aj cieľavedomá a systematická výchova a vzdelávanie, pretože každá jedna rozprávka mala svoj dej, zápletku aj rozuzlenie a samozrejme ponaučenie.

            Všetko najlepšie milá naša Smetanovská školička.

            Deti Ti k Tvojmu sviatku zložili spolu s pani učiteľkami aj básničky:

            Našej škôlke od deti zo 4.triedy

            Stojí, stojí dom

            ktože býva v ňom?

            Chodia tu i detičky,

            spievajú si pesničky.

            Uhádnete čo je to?

            Predsa škôlka, tak je to.

            Všetci sa tu hráme,

            to je všetkým známe.

            Keď je drobcom smutno,

            býva tu aj rušno.

            Nakreslíme obrázky,

            počúvame rozprávky.

            Máme našu škôlku radi,

            to je báseň z našej vďaky.

             

            Básnička pre škôlku od deti z 5.triedy

            Máme škôlku obľúbenú,

            peknú, našu Smetanovu.

            Radi do nej chodíme,

            všeličo sa učíme.

            Čiarky, čísla, básničky,

            ba aj pekné pesničky.

            V srdiečku si ju uchováme,

            pretože ju tak radi máme.

             

            Básnička pre škôlku od deti z 3.triedy

            Milá škôlka Smetanova,

            chodím do nej zas a znova.

            Kamarátov veľa mám,

            rada sa v nej hrám.

             

            Básnička pre škôlku od detí z 2.triedy

            V našom meste stojí škôlka,

            na Smetanovej ulici.

            Hrajú sa v nej malé deti

            a hovoria si Smetanky.

             

            Básnička pre škôlku od detí z 1.triedy

            Máme škôlku maľovanú,

            veľkú krásnu upratanú.

            Veľa smiechu v nej,

            dobre nám je v nej.

          • Pribudlo nám

          • Milí rodičia, priatelia školy,

            potešte sa s nami. Vedenie školy v spolupráci s pedaggogickými zamestnancami zabezpečilo a zakúpilo z rozpočtu školy nové učebné pomôcky.

            Pri príležitosti Dňa materských škôl - 4.11.- kedy budeme aj my oslavovať, sa bude niesť týždeň od 02.11 až do 05.11 v rozprávkovom duchu. Každá trieda si zahrá spolu s pani učiteľkami divadielko podľa vlastného výberu, a aby sa deťom aj nám dobre hralo, zakúpili sme tieto nové kostými, zdramatizované rozprávkové CD piesne, karaoke verzie a samozrejme aj scénare, rôzne maňušky, divadlo Kamišibai, hudobné nástroje k doprovom ....potešte sa s nami.

            Milá škôlka Smetanova,

            chodím do nej zas a znova.

            Kamarátov veľa mám,

            vždy niečo nové zažívam.

            Kníh a hračiek veľa máme,

            s novými pomôckami

            divadielko si zahráme.

    • Kontakty

      • Materská škola Košice-Juh, Smetanova 11
      • +421 907 900 140 -riaditeľka školy +421 907 900 170 -vedúca ŠJ +421 918 243 293 -hospodárka školy
      • Smetanova 11, Košice 040 03 Slovakia
      • 35557338
      • 055/ 678 74 76 -MŠ 055/ 678 60 64 - ŠJ
      • Riaditeľka školy- denne od 10:00 do 12:00hod. resp. po telefonickom dohovore Hospodárka školy- denne od 12:0do 14:00hod. resp. po telefonickom dohovore, v prípade poplatkov telefonicky Vedúca ŠJ- denne od 10:00 do 12.00hod a podľa telefonického dohovoru, poplatky telefonicky denne od 07:00 do 15:00hod., odhlasovanie zo stravy denne do 08:00 hod. Triedne učiteľky- podávajú a poskytujú informácie o dieťati pri osobnom stretnutí, poskytujú odborné poradenstvo, konzultácie, vykonávajú a vedú pedagogickú diagnostiku a priebežne informujú zákonných zástupcov o výsledkoch, podávajú všetky informácie ohľadom pobytu dieťaťa v MŠ
    • Prihlásenie